11 Şubat 2010 Perşembe

ALİ KENDAV- KOÇGİRİLİ FİLİK ALİ

ALİ KENDAV-KOÇGİRİLİ FİLİK ALİ






Osmanlι Devleti birçok çelişkilerini Yeni Türk Devleti'ne terk ederek tarihe karιştι. Yavuz Selim'den günümüze sunnilik, II. Abdulhamit'ten itibaren de buna ek olarak TÜRKÇÜLÜK devlet katιnda geçer akçe oldu. Osmanlιlιk ve İslamcιlιk'ιn çöküş sürecindeki Osmanlι'yι kurtaramayacaĝι anlaşιlιnca Türkçülük'ten medet umulmaya başlandι.Ne var ki bu kavramlarιn sentezlenmesi o kadar da kolay olmadι ... Sonuç itibariyle, Cumhuriyet Türkiyesi'nde Türk-İslam, daha doğrusu Türk-Sünni sentezi olarak İdeolojisi somutlaştιrιldι ve devletin resmi İdeolojisi oldu. Türk ve Sünni olmayan herkesi dιşlayan bu İdeoloji, yapιsι gereği sürekli düşman üretti. Türk-Sünni olmayan bütün unsurlar gibi Dersim, Koçgiri de Kürt-Alevi kimliĝinden ötürü bu düşmanlardan biri olarak görüldü. Böylece o bölgelerdeki Egemenlik kurma çalιşmalarιnιn ideolojik boyutu da hazιrlanmιş oluyordu ... Yeni Türk Devleti'nin daha kurulma aşamasιnda Koçgiri bu gerçeği görmüştü. Koçgiri savaşιnda Kürt-Alevi halka karşι uygulanan vahşet ve Kitlesel kιyιmιn ardιnda yatan gerçek te budur.

Koçgiri aşiret reisi Mustafa Bey'e paşalιk Rütbesi veren Osmanlι padişahι II. Abdülhamit 31 Ağustos 1876'da tahta çιktι ve yaklaşιk 33 yιl boyunca Osmanlι Devletini yönetti. [1] Zaten durumu pek de iç açιcι olmayan Osmanlι Devleti, Osmanlι-Rus savaşι (1877-1878) 'ndan aĝιr bir yenilgi ile çιkmιştι. Devletin dιş borçlarι gibi savaşιn tüm yükü de zaten yoksul olan halkιn üzerine yιkιlmιştι.Devlet, gerek nakit gerekse mal olarak-Aşar, aĝnam rüsumu-Tahsil edilen Vergileri artιrιr. O yιllarda yaşanan kuraklιĝιn da buna eklenmesi Yoksul halkι açlιkla yüz yüze bιrakιr. İşte böyle bir ortamda Mustafa Bey paşalιk rütbesini almιştι. Nuri Dersimi "... Sultan Hamit, Mustafa Bey'e Fahri paşalιk Rütbesi vermiş oldugundan, artιk o havalide Alişanbeyzade Mustafa Paşa'nın en büyük nüfuza sahip bir Kürt beyi olmuştu ..." diyor. [2] Koçgirililer arasιnda Mustafa Bey'in bu nüfuzunu yer yer kötüye kullandιĝι anlatιmlarι yaygιndιr. Öyle ki birçok aile

Bu yüzden Koçgiri'den göç etmek zorunda kalmιştιr.

Ancak, ona karşι gelme cesaretini gösteren köylülerde vardιr. Örneğin, Filik Akın.

Koçgiri'nin Dipsizgöl köyünden Keko Hüseyin,

Kol Abbaslardan Temιr'ιn oĝludur. Gerni kabilesindendir. Keko Hüseyin'in oĝullarιndan Filik Akın, kendisinden Aĝze çayιrιnι isteyen Mustafa Bey'e karşι çιkmιştιr. Mustafa Paşa Kιzιlkale köyünde Çayιra Gevre ve Çayιra Camuşan arazilerinin sahiplerini baskιyla Göçe zorlayarak arazilerine el koymuş, - arazi sahipleri önce Maraş'a oradan da Kadirli'ye göçmüşler-aynι uygulamayι Dipsizgöl köyünde de yapmιş ancak, Filik Ali'nin direnisiyle karşιlaşmιş, aralarιnda tartιşmalar yaşanmιştιr .


FILIK ALI






[1] II. Abdulhamit, "Rumeli'de ve bilhassa Anadolu'da Türk unsurunu kuvvetlendirmek ve herşeyden evvel Kürtleri yoĝurup kendimize mal etmek şarttιr" diyordu. Bak: Ali Kendav, Koçgirililer, Gün Yayιncιlιk, İstanbul, 2004, s. 41.

[1] Dr Vet. M. Nuri Dersimi, Kürdistan Tarihinde Dersim, Zel Yayιncιlιk, 1994, İstanbul, s. 183.

Filik Akın, o dönemde kardeşlerini askere göndermez. Sadece Hasan askere gider ve o da Savaşta ölür.

Mahmut Bey Kιzιlkale köyünde konak inşaa ederken Mustafa Bey çevre köylere yardιm için çaĝrι yapmιş, Filik Akın bu çaĝrιya uyarak kaĝnιlarla taş taşιma işine katιlmιştιr.
Mustafa Bey'le arasι iyi olmayan Filik Ali'nin, onun oĝullarι Alişan ve Haydar Beylerle tam bir dayanιşma içinde olduğunu görüyoruz. Baba tarafιndan Filik Ali'ye, anne tarafιndan da Mustafa Bey'e akraba olan HB, Mustafa Paşa-Filik Akın çatιşmasιnι anlatιrken 'bana ilginç gelen Koçgiri'de Filik Akın, Alişan beylerle birlikte olmuştur' diyordu. Onun bu anlamlι vurgusu aslιnda hem Filik Akın hem de Alişan beylerin kişiliklerini, duygu ve düşüncelerini de içinde barιndιrιyor. Öyle ki, onlarιn kişiliklerinde Koçgiri, kendi kimliĝini özgürce yaşama adιna, diğer çelişkilerin bir kenara bιrakιlarak bir araya gelinebileceĝini, kanιtlamιştιr.

Mustafa Bey'in ölümünden sonra oĝullarι Alişan ve Haydar beyler aşiret reisliĝini devralιrlar. 1908 yιlιnda İkinci Meşrutiyet'in ilanιyla birlikte İstanbul'da bulunan Kürt aydιnlarι örgütlenmeye başlarlar. Alişan ve Haydar beylerde onlarla ilişkidedirler.






30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlι Devleti ordularιnι daĝιtmayι da kabul etmiş, böylece bünyesinde bulunan halklar kendi kaderlerini tayin etme durumu ve olanaĝι ile karşι karşιya gelmişlerdi. Ekim 1918'de Nuri Dersimi Örgütlenme çalιşmalarιnda bulunmak üzere Koçgiri'ye gelir. Nuri Dersimi, Alişer, Alişan ve Haydar beyler Seyit Rιza ile baĝlantιlι olarak Örgütlenme çalιşmalarι yaparlar. Ocak 1920 'de Kangal ilçesi Yellice nahiyesinde bulunan Hüseyin Abdal Tekkesi'nde bir toplantι düzenlenir ve bu toplantιda Diyarbekir, Van, Bitlis, Elaziz, Dersim ve Koçgiri bölgelerini kapsayan baĝιmsιz bir Kürdistan kurmak için silahlι mücadeleye başlanmasι kararι alιnιr. [3]






Diğer yandan, Mustafa Kemal'de Anadoluya geçmiştir (19 Mayιs 1919). İttihat Terakki'cilerin [4] Turancιlιĝιnι, mevcut şartlar karşιsιnda Türkçülüĝe indirgeyen, Mustafa Kemal ve arkadaşlarι, Osmanlι Devleti'nden geriye kalan topraklar üzerinde yeni bir Türk Devleti kurmaya çalιşmaktadιrlar. Bu çalιsmalarι sιrasιnda Kürtlerin bir kιsmι O'nunla işbirliĝine gitmiş, bir kιsmι da Dersim ve Koçgiri'de olduğu gibi Baĝιmsιz Kürdistan'dan yana tavιr koymuştur.

Ve sonuçta Koçgiri Kürt Baĝιmsιzlιk Savaşι, beklenmeyen gelişmeler nedeniyle öngörülenden önce, Temmuz 1920'de fiilen başlamιştιr.


Ankara'daki Meclis Hükümeti'nin kurduĝu Merkez Ordusu ve Eşkiya Topal Osman çetesinden Oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri ile Koçgiri-Dersim silahlι kuvvetleri arasιnda ŞİDDETLİ çatιşmalar yaşanιr.

Bu çarpιşmalarda Koçgirili Filik Ali'yi kuzeydeki-Bağlama Bölgesindeki Kürt silahlι kuvvetlerinin komutanι olarak görüyoruz. Emekli Albay Rahmi Apak ve Nuri Dersimi'nin Türk Harp Tarih Encümeni notlarιna dayanarak verdikleri bilgilere göre: Koçgiri Kuvvetleri'nin 1. dereceden komutanlarι Haydar, Mahmut, Alişan, Naki, Azamet, Kör Rιfat ve Zalim Çavuş, 2. dereceden komutanlarι ise Alişanbeyzade Mahmut, Baytar Nuri, Filik Akın, Azamet Bey, Polis Munzur, Eczacι Halil ve Ovacιk aşiret reisleri'dir. Aynι Kaynak, Filik Ali'nin Bağlama daĝlarιnda bulunan 85 kişilik Kürt silahlι kuvvetlerine komuta ettiğini de belirtiyor.

[1] Bak.: N. Dersimi, age, s. 88.

[1] ittihat ve Terakki yönetimince çιkartιlan Tehcir Yasasι'nιn 12. maddesi şöyleydi: 'Kürtler ufak ufak kafilelere ayrιlιp silahlardan arιndιrιlarak değişik bölgelere Gönderilecek ve orada genel nüfusun yüzde beşini geçmeyecektir. Ayrιntιlar için Bak.: A. Kendav, age, s.104.


Kendisi de savaşιn komutanlarιndan olan Nuri Dersimi 'Kuzey'de Filik Ali ve Paşa beylerle Türk kuvvetleri arasιnda zor savaşlar yapιldιĝιnι belirtir. [6]

Diger Koçgirililer gibi Filik Akın de yalnιz değil, diğer aile fertleri ile birlikte bu savaşιn içindedir. : Kendisi kuzeyde-Bağlama bölgesinde savaşιrken oĝullarιndan Hüseyin ve kardeşi İzzet'te Çengelli daĝlarιnda savaşmaktadιr. Buradaki çatιşmalarda oğlu Hüseyin şehit olur. Bir akrabalarι onun vuruluşunu şöyle anlatιyor: "Hüseyin çarpιşmada vurulduĝunda yanιnda amcasι İzzet ve Ezeler'den Gazi varmιş. İzzet şöyle anlatιyor; - Çengelli daĝιna yakιn bir mevkide çatιşmaya girdik. Akşam üstüydü, her birimiz bir taşιn arkasιnda mevzilendik. Hüseyin ile aramιzdaki mesafe beşyüz metre kadar vardι. Hüseyin vuruldu ve o esnada karşι taraftakiler Hüseyin'in cesedinin üzerine gelmeye çalιştιlar. Maksatlarι üzerindeki cephaneyi almaktι. Biz ateşle karşιlιk verince geri çekilmek zorunda kaldιlar. Karanlιk çökünce Gaziyle beraber Hüseyin'in cesedini çatιşma bölgesinden uzaklaştιrdιk. Çengelli daĝιnι aşarak Elmaseksi köyünde toprağa verdik ve tekrar Çengelli'ye çιktιk ... "

Nurettin Paşa'nιn 30 Mayιs 1921 tarihli raporunda Filik Ali'nin babasι ve üç kardeşi ile bir oğlunun ele geçirildiĝi yazmaktadιr.
1 - N. Dersimi, age, s.108, 2 - Rahmi Apak, T.C. Başkanlιĝι Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi Resmi Yayιnlarι, Seri No 1/Türk İstiklal Harbi, 6. Cilt / İç Ayaklanmalar, 1919-1921 / Genelkurmay Basιmevi 1964'den aktaran Komal, Koçgiri Halk Hareketi 1919-1921, 4.Basιm, İstanbul, 1992 s. 91 vd

[1] N. Dersimi, age, s. 102.

[1] Bak.: 1 - Baki Öz, Belgelerle Koçgiri Olayι, İstanbul, s. Yayιnlarι miyim 286., 2 - A. Kendav, age, s.69,

3 - N. Dersimi, age.

Koçgiri'nin onu yanιnda yaşanan ŞİDDETLİ çatιşmalar sonucu Kürt kuvvetleri-içten aldιĝι darbelerin de önemli katkιsιyla-yenilir. [8]

Tüm savaş boyunca Nurettin Paşa [9] ve Eşkıya Topal Osman komutasιndaki Türk kuvvetleri Koçgiri'de tam bir kιyιm yapar, vahşetin her türlüsünü uygular. [10]

Sivas'ta kurulan Sιkιyönetim Divan-ι Harbi'nde yargιlanan binlerce kişi arasιnda Filik Ali'nin Eşi Male'de vardιr. Kιzιlkale köyünden Mahmut Bey'in kιzι eter olayι şöyle anlatιyor.: "Bütün beyler tayfasιnιn eşleri, çocuklarι tutuklandι. Içinizde Filik Ali'nin Eşi kimdir, iki adιm öne çιksιn dediler. Erkek, - Benim dedi. Bu esnada sorgulayan rütbeli kişi Male'ye hakarette bulundu. Bunu gören kardeşim Rüstem dayanamadι ve - Efendi, efendi. Kadιna hakaret edilmez.

 
Filik Ali'nin oğlu Hüseyin

dedi.Rüstem o zamanlar 13 yaşιndaydι. ".

Yargιlamalar sonucu yüzden fazla kişi idama, birçok kişi de çeşitli cezalara çarptιrιlιr. Mustafa Kemal'in istemi üzerine Alişer ve Nuri Dersimi dιşιndakiler af edilir. Birçok kişi batι illerine sürgüne gönderilir.

Kemalist rejimin daha sonraki uygulamalarιnιn da onu defasιnda teyit ettiği üzere, uygulanan vahşet, Kitlesel kιyιm ve sürgünler Koçgiri'nin haklιlιlιĝιnι acι bir þekilde kanιtlamιştιr.

Gerek resmi tarih tezi savunucularι gerekse de resmi ideolojinin sindirdiĝi ve asimile ettiği kiþilerin isyan, olay vb. kavramlarla özünden saptιrmaya çalιştιklarι, Koçgiri Kürt Baĝιmsιzlιk Savaşι hakkιnda eski TC Cumhurbaşkanι Celal Bayar (!) 'Ιn şu sözlerini hatιrlatmakta yarar var: "Dersim isyanι, tamamen Kürtlerin siyasi düşünceleridir. Bunlar ne anarşittir, ne şudur, ne budur. Bunlar dogrudan doĝruya müstakil bir Kürt hükümetini kurmak istiyorlardι ... Dersimliler'in Kürtlük hesabιna en idealistleri Koçgiri'de toplandιlar, Teşkilat yaptιlar. Sivil, asker bütün kuvvetleri ile oraya toplandιlar. Orada mühim bir kuvvet teşekkül etti.Koçgiri 'de isyan çιktι ... Koçgiri bence diğer isyanlarιn hepsinden mühimdir ... Koçgiri'de çok mühim muharebeler oldu. Iki taraftan da çok telefat verildi ... bölgede tam bir tenkil hareketi başladι. "(A. Kendav, age, s. 103 vd.). Kendini Türk sanan-sandιrιlan Kürtler'in dikkatine sunulur.
[1] Nurettin Paşa, 'asi köylerini daĝιtmak, bunlarι Anadolu'nun başka bölgelerine yer yer serpiştirmek ve Türklerin arasιna yerleştirmek, kendilerine Türk olduklarιnι aşιlamak' fikrini savunuyordu. Kenan Esengin, Milli mücadelede İç Ayaklanmalar, den aktaran A. Kendav, yaş, 81 sn. Dipnot 1 ve 4'ile karşιlaştιrιnιz.
[1] Bak.: 1 - N. Dersimi, age, 2 - A. Kendav, yaş, 3-B. Öz, yaş, 4-Komal, yaş, 5 - Ebubekir Hazιm Tepeyran, Kurtuluş Savaşι Anιlarι, Çağdaş Yayιnlarι, İstanbul, 1982. 6 - Evin Çiçek, Koçgiri Ulusal Kurtuluş Hareketi, Apec Yayιnlarι, 1. Baskι, Stockholm 1999 ve Koçgiri'yi yaşayanlar Anlatιyor, 7 - Abdurrahman Aslan, TBMM Gizli Celse Zabιtlarι, Cilt 2, 8 - Faik Bulut, Belgelerle Dersim Raporlarι, Yön Yayιncιlιk, 1992.
[1] Uygulamalarιn ideolojik boyutunu göstermesi bakιmιndan İsmet İnönü ve dönemin Adalet Bakanι Mahmut Esat Bozkurt'un şu sözleri belirteç niteliĝindedir.:
-İsmet İnönü: "... Bu ülkede Türk ulusu etnik ve ιrksal haklar talep etmek hakkιna sahiptir. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkι yoktur ... "(31 Ağustos 1930 tarihli Milliyet Gazetesi).
- Mahmut Esat Bozkurt: "... Türk, bu Ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanlarιn bu memlekette bir tek haklarι vardιr; hakkι hizmetçi olma, köle olma hakkι! Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler. "(19 Eylül 1930 tarihli Milliyet Gazetesi). Bak.: A. Kendav, age, s.118 vd. 1., 4. ve 9. dipnotlarla karşιlaştιrιnιz.
Daha sonralarι Filik Akın de yakalanιr. Yakalandιĝιnι duyan yeğeni Dursun Zara'ya gider. Filik Ali'nin ayaklarιna gürzler baĝlι vaziyette götürüldüĝünü görünce orada kriz geçirir ve ölür. Filik Akın ise Zara beylerinin araya girmesiyle sonuçta serbest bιrakιlιr.
Savaş sonrasι köylerine dönebilen Koçgirililer yakιlιp yιkιlan evlerini yeniden yapmaya başlarlar. Filik Akın, önce bir müddet Sandal köyünde kalιr. Sonra tekrar Dipsizgöl köyüne döner. Kardeşleri Halil ve İlyas arazi ve ev yeri verir. Hayatιnι Dipsizgöl'de sürdürür. 1940'lara doğru orda ölüyor.
Koçgiri, Dersim, Aĝrι ve diğerleri. Tarih derslerle dolu, günü anlamanιn, yarιnι görebilmenin anahtarι. Biz, Koçgirili önderlerden Filik Ali'nin şahsιnda, bir kez daha bu anahtarι işaret etmeye çalιştιk.






Son söz yerine:

"Pir Sultan im, em koç bikin

Ji deste Pîr Bade vexwin,
Ji minkûran dûr bikevin,
İnkar Rojek parce dibe. "[12]
Ali Kendav, Haziran 2008

KAYNAKLAR
I-Sözlü Kaynaklar: ...
II-Yazιlι Kaynaklar:
1 - Ali Kendav, Koçgirililer, Gün Yayιncιlιk, 2004, İstanbul.
2 - Dr Vet. M. Nuri Dersimi, Kürdistan Tarihinde Dersim, Zel Yayιncιlιk, 1994, İstanbul.
3 - Rahmi Apak, T.C. Başkanlιĝι Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi Resmi Yayιnlarι, Seri No.1 / Türk İstiklal Harbi, 6. Cilt / İç Ayaklanmalar, 1919-1921, 1964, Genelkurmay Basιmevi, Ankara ..
4 - Komal, Koçgiri Halk Hareketi, 1919-1921, 4. Basιm 1992, İstanbul.
5 - Baki Öz, Belgelerle Koçgiri Olayι, Can Yayιnlarι, 1999, İstanbul.
6 - Kenan Esengin, Milli mücadelede İç Ayaklanmalar, Aĝrι Yayιnlarι, 1982, İstanbul.
7 - Ebubekir Hazιm Tepeyran, Kurtuluş Savaşι Anιlarι, Çağdaş Yayιnlarι, 1982, İstanbul.
8 - Evin Çiçek, Koçgiri Ulusal Kurtuluş Hareketi, Apec Yayιnlarι, 1.Baskι 1999, Stokholm ve Koçgiriyi yaşayanlar Anlatιyor-Röportaj.
9 - Faik Bulut, Belgelerle Dersim Raporlarι, Yön Yayιncιlιk, 1992, İstanbul.
10 - Zeynel Abidin, areketiHHHH Pir Sultan Evdal im Ez bi Peyman im, Kani, 2003, Berlin.
[1] II. Abdulhamit, "Rumeli'de ve bilhassa Anadolu'da Türk unsurunu kuvvetlendirmek ve herşeyden evvel Kürtleri yoĝurup kendimize mal etmek şarttιr" diyordu. Bak: Ali Kendav, Koçgirililer, Gün Yayιncιlιk, İstanbul, 2004, s. 41.
[2] Dr Vet. M. Nuri Dersimi, Kürdistan Tarihinde Dersim, Zel Yayιncιlιk, 1994, İstanbul, s. 183.
[3] Bak.: N. Dersimi, age, s. 88.
[4] ittihat ve Terakki yönetimince çιkartιlan Tehcir Yasasι'nιn 12. maddesi şöyleydi: 'Kürtler ufak ufak kafilelere ayrιlιp silahlardan arιndιrιlarak değişik bölgelere Gönderilecek ve orada genel nüfusun yüzde beşini geçmeyecektir. Ayrιntιlar için Bak.: A. Kendav, age, s.104.
[5] 1 - N. Dersimi, age, s.108, 2 - Rahmi Apak, TC Başkanlιĝι Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi Resmi Yayιnlarι, Seri No 1/Türk İstiklal Harbi, 6. Cilt / İç Ayaklanmalar, 1919-1921 / Genelkurmay Basιmevi 1964'den aktaran Komal, Koçgiri Halk Hareketi 1919-1921, 4.Basιm, İstanbul, 1992 s. 91 vd.
[6] N. Dersimi, age, s. 102.
[7] Bak.: 1 - Baki Öz, Belgelerle Koçgiri Olayι, İstanbul, s. Yayιnlarι miyim 286., 2 - A. Kendav, age, s.69,
3 - N. Dersimi, age.
[8] Gerek resmi tarih tezi savunucularι gerekse de resmi ideolojinin sindirdiĝi ve asimile ettiği kiþilerin isyan, olay vb. kavramlarla özünden saptιrmaya çalιştιklarι, Koçgiri Kürt Baĝιmsιzlιk Savaşι hakkιnda eski TC Cumhurbaşkanι Celal Bayar (!) 'Ιn şu sözlerini hatιrlatmakta yarar var: "Dersim isyanι, tamamen Kürtlerin siyasi düşünceleridir. Bunlar ne anarşittir, ne şudur, ne budur. Bunlar dogrudan doĝruya müstakil bir Kürt hükümetini kurmak istiyorlardι ... Dersimliler'in Kürtlük hesabιna en idealistleri Koçgiri'de toplandιlar, Teşkilat yaptιlar. Sivil, asker bütün kuvvetleri ile oraya toplandιlar. Orada mühim bir kuvvet teşekkül etti.Koçgiri 'de isyan çιktι ... Koçgiri bence diğer isyanlarιn hepsinden mühimdir ... Koçgiri'de çok mühim muharebeler oldu. Iki taraftan da çok telefat verildi ... bölgede tam bir tenkil hareketi başladι. "(A. Kendav, age, s. 103 vd.). Kendini Türk sanan-sandιrιlan Kürtler'in dikkatine sunulur.
[9] Nurettin Paşa, 'asi köylerini daĝιtmak, bunlarι Anadolu'nun başka bölgelerine yer yer serpiştirmek ve Türklerin arasιna yerleştirmek, kendilerine Türk olduklarιnι aşιlamak' fikrini savunuyordu. Kenan Esengin, Milli mücadelede İç Ayaklanmalar, den aktaran A. Kendav, yaş, 81 sn. Dipnot 1 ve 4'ile karşιlaştιrιnιz.
[10] Bak.: 1 - N. Dersimi, age, 2 - A. Kendav, yaş, 3-B. Öz, yaş, 4-Komal, yaş, 5 - Ebubekir Hazιm Tepeyran, Kurtuluş Savaşι Anιlarι, Çağdaş Yayιnlarι, İstanbul, 1982. 6 - Evin Çiçek, Koçgiri Ulusal Kurtuluş Hareketi, Apec Yayιnlarι, 1. Baskι, Stockholm 1999 ve Koçgiri'yi yaşayanlar Anlatιyor, 7 - Abdurrahman Aslan, TBMM Gizli Celse Zabιtlarι, Cilt 2, 8 - Faik Bulut, Belgelerle Dersim Raporlarι, Yön Yayιncιlιk, 1992.
[11] Uygulamalarιn ideolojik boyutunu göstermesi bakιmιndan İsmet İnönü ve dönemin Adalet Bakanι Mahmut Esat Bozkurt'un şu sözleri belirteç niteliĝindedir.:
-İsmet İnönü: "... Bu ülkede Türk ulusu etnik ve ιrksal haklar talep etmek hakkιna sahiptir. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkι yoktur ... "(31 Ağustos 1930 tarihli Milliyet Gazetesi).
- Mahmut Esat Bozkurt: "... Türk, bu Ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanlarιn bu memlekette bir tek haklarι vardιr; hakkι hizmetçi olma, köle olma hakkι! Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler. "(19 Eylül 1930 tarihli Milliyet Gazetesi). Bak.: A. Kendav, age, s.118 vd. 1., 4. ve 9. dipnotlarla karşιlaştιrιnιz.
[12] Pir Sultan Evdal im Ez bi Peyman im, Werger û Berhevkirin: Zeynel Abidin, Kani, 2003 Berlin, s. 20.
Pir Sultan Evdal im Ez bi Peyman im, Werger û Berhevkirin: Zeynel Abidin, Kani, 2003 Berlin, s. 20.
Kaynak: ALİ KENDAV izinsiz kopyalanamaz!



SEVGİLİ ALİ KENDAV SİZDEN İZİN Alıp YAYINLIYORUM ..
 
BENDE KOÇGİRİLİYİM VE DOGRULUĞUNA İnandığım BİLGİLERİ Yayınlama ve Kaynak göstermeye YETKİLİYİM SAYGILAR ..

Hiç yorum yok:

toklucaktan haberler

dernek nedir.amaçları

TOKLUCAK DER .in ARIK DER ile ZARA DER. yanyana olan arsa ile ilğili bilgiler.. 1- konu hakkında gelişmeler.. 2- varılan durum 3- dernek üyelerinin konu hakkında bilgileri GEREKLİ BİLGİLER TOPARLANIP ..GELİŞMELER..SİZLERE DUYURULACAKTIR. MAİL. ADRESİM ..haloyildiz@gmail.com ..SİZLERİN ULAŞABİLDİĞİ BİLGİLERİ PAYLAŞIRSANIZ ..YAYINLARIZ. ERGÜN YILDIZ..

DERNEK NEDİR? NASIL KURULUR?

Derneğin tanımı

23.11.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253 sayılı Dernekler Kanununun 2. maddesinde derneğin tanımı; " Dernek: Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını” olarak yapılmıştır.

Kimler dernek kurabilir

Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir.

Dernek kurucusu olabilmeleri ile ilgili olarak, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır.

Ayrıca, onbeş yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal, ruhsal, ahlakî, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler.

Oniki yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar.

Çocuk derneklerine onsekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.

Dernek kurucusu olacak kişilerde aranan fiil ehliyetine ne şekilde sahip olunur.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununda belirtildiği üzere; ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.

Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmamak: Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ve bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmamak yada bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm bulunmamaktır.

Ergin olmak: Onsekiz yaşını doldurmuş olmak veya onsekiz yaşın doldurmamış olduğu halde evlenmiş olmak yada onbeş yaşını doldurmuş küçüklerin kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmış olmaktır.

Tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla, fiil ehliyetini kazanırlar. Tüzel kişinin iradesi, organları aracılığıyla açıklanır.

Dernekler özel hukuk tüzelkişisi olup, Türk Medeni Kanununun 48. maddesinde belirtilen tüm hak ve yetkilere sahiptir.

Hangi amaçla dernek kurulamaz

Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamaz.

Derneğin amacı; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir gayeyi gerçekleştirmeye yönelik, anlaşılabilir ve süreklilik arz etmelidir. Hukuka veya ahlâka aykırı olmamalıdır.

Derneğin kuruluş şekli

Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.

Dernek tüzüğünün içeriği

Dernekler Mevzuatı gereğince derneğin tüzüğünde aşağıda gösterilen hususların belirtilmesi zorunludur:

a-Derneğin adı ve merkezi. (Derneğinizin adı, daha önce kurulmuş olan bir derneğin adından farklı olmak zorundadır. Dernek adını kontrol etmek için tıklayınız)

b-Derneğin amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı.

c-Derneğe üye olma ve üyelikten çıkmanın şart ve şekilleri.

d-Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı.

e-Genel kurulun görevleri, yetkileri, oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri.

f-Yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, ne suretle seçileceği, asıl ve yedek üye sayısı.

g-Derneğin şubesinin bulunup bulunmayacağı, bulunacak ise şubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceği.

h-Üyelerin ödeyecekleri giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenme şekli.

ı-Derneğin gelir kaynakları.

i- Derneğin borçlanma usulleri.

j- Derneğin iç denetim şekilleri

k-Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği.

l-Derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli.

m-Dernek geçici yönetim kurulu üyelerinin adı, soyadı, görev ünvanı.

Dernek tüzüğünde kanunen belirtilmesi zorunlu hususlar dışında, Kanuna aykırı olmamak kaydıyla tüzükte yer alması istenilen diğer hükümler eklenebilir.

Örnek Dernek Tüzüğü İçin Tıklayınız.

Dernek kuruluşu için gerekli belgeler

Dernek kurucuları (en az yedi gerçek veya tüzel kişi) tarafından imzalanmış olan (Dernekler Yönetmeliği Ek-2’de bulunan) iki adet kuruluş bildirimi ve aşağıda belirtilen ekleri, derneğin kurulacağı yerin mülki idare amirliğine verilir.

a) Kurucular tarafından her sayfası imzalanmış üç adet dernek tüzüğü,

b) Kurucuların nüfus cüzdan fotokopisi,

c) Dernek kurucuları arasında tüzel kişiliklerin bulunması halinde; bu tüzel kişilerin unvanı, yerleşim yeri ve kuruluş belgesi ile tüzel kişiliklerin organları tarafından yetkilendirilen gerçek kişi de belirtilmek kaydıyla bu konuda alınmış kararın fotokopisi,

d) Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde, bu tüzel kişilerin dernek kurucusu olabileceğini gösteren İçişleri Bakanlığınca verilmiş izin belgesi,

e) Kurucular arasında yabancı uyruklular varsa, bunların Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olduklarını gösterir belgelerin fotokopileri,

f) Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste.

Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerdeki dernek kuruluş işlemlerinde istenen belgeler birer arttırılarak verilir.

Dernekler, kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar.

Çocuk derneklerine tüzel kişiler kurucu veya üye olamazlar, ayrıca çocuk derneklerinde kuruluş bildirimine, kurucu çocukların yasal temsilcilerinin izni eklenir.

Dernek kuruluş bildiriminin incelenmesi

Dernek kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde dosya üzerinden incelenir.

Kuruluş bildiriminde, tüzükte ve kurucuların hukuki durumlarında kanuna aykırılık veya noksanlık tespit edildiği takdirde bunların giderilmesi veya tamamlanması derhal kuruculardan istenir. Bu istemin tebliğinden başlayarak otuz gün içinde belirtilen noksanlık tamamlanmaz ve kanuna aykırılık giderilmezse; en büyük mülki amir, yetkili asliye hukuk mahkemesinde derneğin feshi konusunda dava açması içir durumu Cumhuriyet savcılığına bildirir. Cumhuriyet savcısı mahkemeden derneğin faaliyetinin durdurulmasına karar verilmesini de isteyebilir.

Kuruluş bildiriminde, tüzükte ve belgelerde kanuna aykırılık veya noksanlık bulunmaz ya da bu aykırılık veya noksanlık belirli sürede giderilmiş bulunursa; keyfiyet derhal derneğe yazıyla bildirilir ve dernek, dernekler kütüğüne kaydedilir.

Derneğin zorunlu Organları hangileridir

Derneğin zorunlu organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur.

Dernekler zorunlu organları dışında başka organlar da oluşturabilirler. Ancak, bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.

Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Genel kurul, dernek organlarını seçer ve derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür.

Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.

Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur.

Yönetim kurulu, derneğin yürütme ve temsil organıdır; bu görevini kanuna ve dernek tüzüğüne uygun olarak yerine getirir.

Temsil görevi, yönetim kurulunca, üyelerden birine veya bir üçüncü kişiye verilebilir.

Denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur.

Denetim kurulu, denetleme görevini, dernek tüzüğünde belirtilen esas ve usullere göre yapar; denetleme sonuçlarını bir raporla yönetim kuruluna ve genel kurula sunar.

Derneğin kuruluşundan sonra yapılması gereken işlemler

A- Defter tutulması

Dernekler tarafından tutulması zorunlu olan defterler temin edilerek kullanmaya başlanılmadan önce dernekler biriminden veya noterden onaylattırılmalıdır.

Dernekler aşağıda yazılı defterleri tutarlar.

a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1) Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.

5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1) (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterleri bilanço esasında defter tutan dernekler de tutarlar.

2) Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur. Defterler mürekkepli kalemle yazılır.

Defterler bilgisayar ortamında da tutulabilir. Ancak form veya sürekli form şeklinde tutulacak defterler, kullanılmaya başlanmadan önce her bir sayfasına numara verilerek ve onaylatılarak kullanılabilir. Onaylı sayfalar kullanıldıktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilir.

Yevmiye defteri maddelerinde yapılan yanlışlar ancak muhasebe kurallarına göre düzeltilebilir. Diğer defter ve kayıtlara rakam ve yazılar yanlış yazıldığı takdirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde çizilmek, üst veya yan tarafına veya ilgili bulunduğu hesaba doğrusu yazılmak suretiyle yapılabilir. Yanlış rakam ve yazının çizilmesi halinde, bu rakam ve yazıyı çizen tarafından paraflanır.

Defterlere geçirilen bir kayıt; kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.

Karar defterinin sayfa sonunda imza için bırakılan bölümü hariç defterlerin satırları, çizilmeksizin boş bırakılamaz ve atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfaları ciltten koparılamaz. Tasdikli form veya sürekli form yapraklarının sırası bozulamaz ve bunlar yırtılamaz.

Derneklere ait belgeler, kaydedildikleri defterdeki kayıt sırasına uygun olarak numaralandırılır ve dosyalanarak saklanır.

Kayıt zamanı;

İşlemler, defterlere günlük olarak kaydedilir. Ancak, gelir ve gider kayıtları;

a) İşlemlerin, işin hacmine ve gereklerine uygun olarak muhasebe düzeni ve güvenliğini bozmayacak bir süre içinde kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtlar on günden fazla geciktirilmez.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan belgelere dayanarak tutan derneklerde, işlemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, işlemlerin esas defterlere kırkbeş günden daha geç intikal ettirilmesine imkan vermez. Dernek defterlerinin denetim amacıyla istenmesi halinde, kırkbeş günlük sürenin dolması beklenmeden kayıtların işlenmesi zorunludur.

Hesap dönemi;

Derneklerde hesap dönemi bir takvim yılıdır. Hesap dönemi 1 Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer. Yeni kurulan derneklerde hesap dönemi kuruluş tarihinde başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.

Defterlerin ara tasdiki;

Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

B-Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgelerinin bastırılması

Alındı belgelerinin biçimi;

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri Dernekler Yönetmeliği 42. maddesinde belirtilen biçim ve ebatta yönetim kurulu kararıyla matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin kontrolü;

Bastırılan alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları ile diğer baskı işlerinde kusur bulunup bulunmadığı, sayman üyece kontrol edilir. Kontrolde hatalı olduğu ortaya çıkan cilt veya formlar geri verilerek aynı miktarda yenisi bastırılır. Alındı belgeleri, matbaadan sayman üye tarafından bir tutanak ile teslim alınır.

Alındı belgelerinin deftere kaydı;

Dernek saymanınca teslim alınan alındı belgelerinin tamamı, numarası en küçük olan alındı belgesi cildinden başlamak üzere defterin yalnızca başlangıç, bitiş ve serisi sütunları doldurularak, her bir satırda bir alındı belgesi cildi gösterilecek şekilde alt alta yazılmak suretiyle kaydedilir. Defterin diğer sütunları, alındı belgesi ciltlerinin gelir tahsil edecek kişilere teslim edilmesi veya teslim edilen alındı belgesi cildinin iade edilmesi sırasında doldurulur.

Alındı belgelerinin kullanımı;

Alındı belgeleri, gelir tahsil etme görev ve yetkisine sahip bulunanlara, sayman üyelerce imza karşılığı verilir ve kullanıldıktan sonra imza karşılığı geri alınır. Bu işlemler Alındı Belgesi Kayıt Defterinde gösterilir.

Alındı belgeleri, sabit boyalı sert veya sivri uçlu tükenmez kalemle okunaklı bir biçimde silintisiz ve kazıntısız olarak doldurulur. Ödemede bulunana asıl yaprak koparılarak verilir, koçan kısmı ciltte bırakılır. Düzenleme sırasında hata yapılırsa, hatalı belge yaprağı ödemede bulunana verilmez. Asıl ve koçan yaprakların üzerine “İPTAL” ibaresi yazılıp her ikisi koparılmadan ciltte bırakılır.

Form şeklinde bastırılan alındı belgeleri, elektronik sistemler aracılığıyla doldurulduktan sonra aslı ödemede bulunana verilir; sureti dosyasında muhafaza edilir.

C- Yetki belgesi düzenlenmesi

Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği EK-19’da bulunan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir.

Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler

Yetki belgelerinin süresi, yönetim kurullarının görev süresi ile sınırlıdır. Yeni seçilen yönetim kurullarının, yetki belgelerini birinci fıkra esaslarına göre yenilemesi zorunludur. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi, derneğin kendiliğinden dağıldığının tespit edilmesi veya fesih edilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, onbeş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.

D -Gelir–Gider İşlemleri

Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri paraları otuz gün içerisinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilatı 2005 yılı için 1000.- YTL’yi (yeniden değerleme oranında artırılır) geçenler, 30 otuz günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde dernek saymanına teslim ederler veya derneğin banka hesabına yatırırlar.

Dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenir.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak dernekler, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için Gider Makbuzu düzenlerler.

Dernekler tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te bulunan) Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneklere yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.

Bu belgeler; Dernekler Yönetmeliğinde ((EK-13) (EK- 14) ve (EK- 15)’de) gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde, dernekler tarafından bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.

Saklama süresi;

Defterler hariç olmak üzere, dernekler tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

İşletme hesabı tablosu;

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutan dernekler yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da gösterilen biçimde) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlerler.

Bilanço esasına göre raporlama;

Bilanço esasına göre defter tutan derneklerin yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosunu düzenlemeleri yeterlidir.

E-Üye kayıt işlemleri

Derneğe üye olmaları Kanunla yasaklanmamış olan ve dernek tüzüğüne göre üye olma şartlarını taşıyan kişilerin derneğin yönetim kuruluna yapacakları yazılı üyelik başvuruları yönetim kurulunca görüşülerek en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanıp, sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurulması zorunludur. Derneğin, ilk genel kurul toplantısının yapılacağı tarihe kadar, dernek tüzüğünde sayıları belirtilen yönetim ve denetleme kuruları üye tam sayısının asıl ve yedeklerini oluşturabilecek sayıdan az olmamak üzere üye kayıt edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Yönetim kurulunca, karar defterinde alınan karar ile üyeliğe kabul edilmiş bulunanlar dernek üyesi olurlar. Üyeliğe kabul kararının tarih ve sayısı ile üyenin kimlik bilgileri ve aidat ödentileri üye kayıt defterine kayıt edilir.

Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Üyelik için kanunda veya tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.

Hiç kimse, dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.

Tüzükte üyelerin çıkarılma sebepleri gösterilebilir.

Tüzükte çıkarma düzenlenmemişse üye, ancak haklı sebeple çıkarılabilir. Bu çıkarma kararına, haklı sebep bulunmadığı ileri sürülerek itiraz edilebilir.

F- Genel kurul toplantısı

Derneğin, kuruluş işlemlerinde eksiklik ve kanuna aykırılık bulunmadığına ilişkin olarak mahallin mülki amirliğince yapılan yazılı bildirimi izleyen altı ay içinde dernekler ilk genel kurul toplantısını yapmak ve organlarını oluşturmakla yükümlüdürler.

Genel kurul;

a) Dernek tüzüğünde belli edilen zamanlarda olağan,

b) Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.

Çağrı usulü;

Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı usulü;

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede yönetim kurulana verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.

G-Genel kurul sonuç bildirimi;

Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3’te belirtilen) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi “ ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir:

Bu bildirime;

a) Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneği,

b) Tüzük değişikliği yapılmışsa, tüzüğün değişen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneği.

Eklenir.

Genel kurul sonuç bildirimi ve ekleri, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.

Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur.

Sandığı bulunan dernekler, sandıklarına ait genel kurul sonuç bildirimi ve eklerini bu maddede belirtilen usulde mülki idare amirliğine bildirirler.

H-Beyanname verilmesi

Beyanname verme yükümlülüğü

Dernek yönetim kurulu başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait Dernek Beyannamelerini (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de bulunan) doldurarak mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. İl merkezlerinde ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçelerde bulunan dernekler beyannamelerini bir adet, diğer ilçe merkezinde bulunanlar ise iki adet olarak verirler.

Şubeler, mülki idare amirliğine verecekleri beyannamelerin birer örneğini bağlı bulundukları derneğe de vermekle yükümlüdürler.

I-Değişikliklerin bildirilmesi

Dernekler, yerleşim yerlerinde (İkametgahlarında) meydana gelen değişiklikleri (Dernekler Yönetmeliği EK- 24’te bulunan)“Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimini”;

Genel kurul toplantıları dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikleri (Dernekler Yönetmeliği EK- 25’te bulunan) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimini”

Doldurmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler. Bu belgeler, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.

Dernek tüzüklerinde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, (Dernekler Yönetmeliği EK-3’te bulunan) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi “ ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

J-Taşınmazların bildirilmesi

Dernekler edindikleri taşınmazları tapuya tescilinden itibaren otuzgün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK- 26’da bulunan)“Taşınmaz Mal Bildirimini Formu” nu doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.

Bu form, büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerde bulunan dernekler tarafından iki suret olarak verilir.

K-Mal bildirimi

04.5.1990 gün, 20508 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3628 sayılı “Mal Bildiriminde bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu”na ve bu Kanuna atfen çıkartılmış olan “Mal Bildiriminde bulunulması Hakkında Yönetmelik” gereğince, Türk Hava Kurumunun Genel Yönetim ve Merkez Denetleme Kurulu Üyeleri ile Genel Merkez Teşkilatında ve Türk Kuşu Genel Müdürlüğünde, Türkiye Kızılay Derneğinin Merkez Kurullarında ve Genel Müdürlük teşkilatında görev alanlar ve bunların Şube Başkanları ve Kamuya Yararlı Derneklerin Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri (Mal Bildiriminde bulunulması Hakkında Yönetmelik ekinde bulunan) “Mal Bildirim Formu”nu tek nüsha olarak doldurmak ve tarih belirterek imzalamak suretiyle mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Türk Hava Kurumunun, Türkiye Kızılay Derneğinin ve Kamuya Yararlı Derneklerin Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri için İçişleri Bakanlığına, bunların Şube Başkanları için bulundukları İl Valiliklerine, Türk Hava Kurumu ile Türkiye Kızılay Derneğinde görev alanlar için Kurum ve Dernek Genel Başkanlığına,

Bu göreve başlama tarihini izleyen bir ay içinde mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.

Mal bildiriminde bulunacak olanların kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan taşınmaz malları ile 1 inci derece Devlet Memurlarına yapılan aylık net ödemenin beş katından fazla tutarındaki her biri için ayrı olmak üzere, para, hisse senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri bu mal bildiriminin konusunu teşkil eder.

Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde,

Görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,

Görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar,

Mal bildirimlerini yenilerler.

L-Derneğin İç Denetimi

Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir.

Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Derneğin denetleme kurulu; derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.”

İktibas: Dernekler Dairesi Başkanlığı